منو
خانه / معرفی مؤسسه

معرفی مؤسسه

اهداف و رويکردهای مؤسسه تحقیقاتی فقاهت و تمدن‌اسلامی

درباره مؤسسه:
مؤسسه تحقیقاتی «فقاهت و تمدن‌ اسلامي» (فرهنگ و تمدن علوی)، در سال ۱۳۸۹ با هدف پيگيري تحول علمی در علوم حوزوی و نیز ترسیم نقشه تمدن اسلامی تأسیس شد. حجت الاسلام و المسلمين محمدتقي اکبرنژاد، در سمت مدير عامل مؤسسه، سالياني است كه به تحقيق، تأليف و تدریس خارج فقه و اصول اشتغال دارند و متون مؤسسه، به قلم و بر پاية دستاوردهاي علمي ايشان است.

اهداف مؤسسه:
همه می دانیم که تحول حوزه ابعاد مختلفی را پوشش می‌دهد که یکی از اهم موارد آن، تولید علم در زمینه‌ی تمدن و سبک زندگی اسلامی و نیز تلاش برای تحول علوم اسلامی و حوزوی است. مؤسسه تحقیقاتی فقاهت بر این باور است که حوزه مسئول دين‌داري مردم و خاستگاه تمدن اسلامي است؛ تمدني كه ظهور آن در گرو دو مقدمه است:
يک. ترسيم نقشة راه و ارائة نظام‌هاي سياسي، اقتصادي، فرهنگي و هنري و…
دو. تربيت نيروي انساني توانمند و انديشه‌گر.
اما اين دو مقدمة واجب، خود در گرو اصلاح روش‌ها در فهم مفاهيم ديني است. مؤسسة تحقیقاتی فقاهت مي‌كوشد در اين مسير گام بردارد و محتوای فقهي موجود را که از پشتوانه ی صدها سال کار علمی فقها و اندیشمندان شیعی برخوردار است، براي پاسخگويي به نيازمندی‌هاي جامعه اسلامي، توانمندتر سازد.

رویکردهای پژوهشی مؤسسه:
از برتري‌ها و فضيلت‌هاي حوزه در گذشته، حلقه‌هاي درسي متعدد و كوچك آن بود. كم‌شماري افراد در حلقه‌ها و كلاس‌ها، ارتباط استادان را با طلاب، عميق‌تر و صميمي‌تر مي‌كرد. چنين ارتباطاتي، بر غناي پژوهشي درس‌ها نيز مي‌افزود؛ زيرا استاد مي‌توانست از يك‌يك طلاب بخواهد كه به منابع خاصي مراجعه كنند و دربارة آن به گفت‌و‌گو بنشينند. اين شيوة پسنديده، اكنون رو به افول گذاشته است و مؤسسة تحقیقاتی فقاهت مي‌كوشد جاي خالي آن را تا حد مقدور پر كند. بنابراين ساختار علمی مؤسسه، پژوهش‌گرايانه است. در اين روش:

شاگرد به اندازة استاد، در جلسات نقد و بررسی حضور فعال دارد؛ بلكه استاد بيشتر ناظر است تا متكلم وحده، و شاگرد بيشتر هم‌مباحثه است تا شنوندة منفعل.
استاد، هرگز محتوای علمی را درس نمي‌دهد، بلکه دانش پژوه و محقق، بايد با پيش‌مطالعه و شرکت قبلی در حلقه های پژوهشی، در جلسات نقد و بررسی حاضر شود و در گفت‌وگويي آزاد با حضور استاد شركت كند.
استاد، همواره از حاضران در جلسه نقد و بررسی مي‌خواهد كه در موضوعي تحقيق كنند و حاصل مطالعات و تحقيقات خود را در این جلسات ارائه دهند؛ گاه شفاهي و گاه كتبي.
زمينه‌سازي براي گفت‌وگوي علمي دانش پژوهان و محققین با استادان بزرگ و صاحب‌نظر به آسانی صورت می‌گیرد.
افزون بر محتوای علمی پژوهشی، افزایش توانمندی‌های كاربردي همچون نويسندگي، تايپ، بهره‌گيري از نرم‌افزارهاي مربوط، مهارت در جست‌وجوي اينترنتي، روش تحقيق و مقاله‌نويسي نيز بايد در دستور كار باشد.
مؤسسة تحقیقاتی فقاهت، اميدوار است كه بتواند همة روش‌هاي پيش‌گفته را به منصة ظهور درآورد.

خلاصه ای از برنامه های مؤسسه:
همراهان مؤسسة تحقیقاتی فقاهت، در نيمي از ساعات روز، در درس‌هاي متداول حوزه (سطح و خارج) حضور به هم مي‌رسانند و در نيمِ ديگر با حضور در مؤسسه، با محتوای تولیدی این مؤسسه مانند «کلام فقاهي»، «نظام معرفتي»، «منطق تفسير متن»، «ادبيات دين» و «روش شناسی اجتهاد»، «زوائد اصول»، «مباني رجالي»، «فقه کاربردی» آشنا می‌شوند و به نقد و بررسی آن می پردازند. كتاب‌هاي نامبرده، براي تکميل دروس متداول حوزه و رفع کاستي‌هاي آن تدوين شده است.
مؤسسه تحقیقاتی فقاهت، رشد جامع دانش پژوهان را هدف نهايي خود مي‌داند. از اين رو برنامه‌هايي نيز براي رشد معنوي دانش‌پژوهان منظور كرده است. بدين رو استادان محترم و گرانقدر مؤسسه، جلسات نقد و بررسی را با آيه‌‌ يا حديث، همراه شرح مختصر آغاز مي‌کنند. مشاورة اخلاقي و گردهمايي‌هاي آييني، جلسات ماهانة گروهي و اردوهاي علمي- فرهنگي از ديگر برنامه‌هاي فرهنگی مؤسسه است.
هم چنین مؤسسه معتقد است تنها فقیهی می تواند هم در مقام فهم دین و هم اجرای آن موفق و به معنای واقعی آگاه، بصیر و کارآمد باشد که از ابتدای کار علمی، از فضای جامعه و نیازمندی های آن و فضای کار عملیاتی و اجرایی که غایت تولید فکر و نقشه ی تمدن اسلامی است به دور نباشد. لذا مؤسسه برنامه هایی را هم در همین زمینه تدارک دیده است که باعث رشد اجتماعی دانش پژوهان ارجمند می گردد.

نظرات

7 دیدگاه در “معرفی مؤسسه

  1. پایگاه گفتمان نظام تمدن نوین اسلامی - www.ntne.ir گفت:

    با سلام و تقدیر از زحمات استاد عزیز که حقیر در بناب هم از مباحث ایشان استفاده ها کردیم جهت معرفی بنده هم پایگاه اینترنتی با عنوان گفتمان نظام تمدن نوین اسلامی ( www.ntne.ir ) در پهنه ی سایبر راه انداختم که سعی شده با تحقیق وسیع وتبیین دوباره معرفت توحیدی دین اسلام ، نظام معرفتی و کلانی را با مبنای اسلام ارائه داد تا انشاء الله قدمی زمینه ساز در تبیین و تشریح نظام معرفتی تمدن نوین اسلامی باشد.
    شیوه ی ارائه مباحث حقیر در پایگاه:
    محتوای تحقیقی سایت به صورت مقالات ، پوستر ، عکس نویشته ، کلیپ ها و مستنداتی ( البته همه ی اینها انشاء الله تولیدی و تحقیق شده خواهد بود) ارائه می شود و حتی وبلاگ دهی برای پژوهشگران می باشد تا مدعی – که تنها تمدنی که می تواند بخلاف تمدن لیبرالیسم انسان و زندگی او را تعالی بخشد تمدن نوین اسلامی است – مدلل و برهانی شود؛

    عناوین طرح شده:

    تبیین معرفت توحیدی
    تحقیق وپژوهش در زمینه تبیین معرفت توحیدی یکی از اهداف مقدمی وب سایت نظام تمدن نوین اسلامی است که در طی عنواینی که تا الان حدود ۱۷ عنوان آن در سایت قرار داده شده و ادامه دارد,,,
    فهرست عناوین و مباحث طرح شده با موضوع تبیین معرفت توحیدی
    تقدیم شما میهمان عزیز
    ۱-عمق نگرش در کسب معرفت
    ۲-هدف از معرفت
    ۳-مبانی و منابع معرفت
    ۴-محتوای معرفت
    ۵-معیار سنجش علم از جهل
    ۶-مساله تضاد علم و دین
    ۷-سوال مبنایی و محوری علم و معرفت
    ۸-تربیت علمی وظیفه ی اصلی
    ۹-هویت علم از منظر حکما
    ۱۰-حکماء ، معماران تمدن نوین اسلامی
    ۱۱-مبانی قرآنی تحول علوم انسانی
    ۱۲-مبنایی ترین رکن تمدن
    ۱۳-رابطه ی هویت علم و هستی(۱)
    ۱۴-رابطه ی هویت علم و هستی (۲)
    ۱۵- تبیین قرآنی علم ،عالم و معلوم(۱)
    ۱۶- تبیین قرآنی علم ،عالم و معلوم(۲)
    ۱۷-تولید علم بومی و طرح ریزی شاخه های آن

    تبیین نظام تمدن نوین اسلامی۶۳
    در زمینه تبیین نظام تمدن نوین اسلامی هم حقیر مثل مباحث ۱۷ گانه ی تبیین معرفت توحیدی که مقدمه ی تحقق این مهم بود تحقیق وپژوهش های در وسع خویش انجام نمودم که خروجی آن مقالاتی است که عناوین آن را به کرسی نقد دوستان می گذارم که تا الان حدود ۲۳ مطلب در سایت نظام تمدن نوین اسلامی محضر محققین عرضه شده
    فهرست عناوین مباحث طرح شده در تبیین نظام تمدن نوین اسلامی

    ۱) نظام تمدن نوین اسلامی
    ۲) نظام سازی با مبنای معرفت توحیدی
    ۳) آرمانهای انسانی تمدن سازی
    ۴) انقلاب سوم، تحول در نظام معرفتی
    ۵) راهبردهای کلان نظام معرفت توحیدی
    ۶) بعد نرم افزاری تمدن نوین اسلامی
    ۷) اقدام اول و کلید اصلی نظام سازی کلان معرفت توحیدی
    ۸)مردم سالاری در تمدن نوین اسلامی
    ۹) احیاء اندیشه، تفکر و فرهنگ ناب اسلامی
    ۱۰) نسبت تعریف علم و معرفت با تمدن سازی

    موانع تمدن سازی بر مبنای معرفت توحیدی اسلام
    فصل اول)صفات و روحیات مانع توسعه تمدن نوین اسلامی
    ۱) روحیه ی ما نمی توانیم
    ۲) روحیه ی افراطی و سلبی در مواجهه با فرهنگ بیگانه
    ۳)روحیه ی عدم سازش و اتحاد پذیری
    ۴) روحیه ی برخورد غلط با تحول و مدیریت آن
    ۵) روحیه ی اقدام ناهوشیارانه ی بدون ‌توجه و بدون بصیرت
    ۶)روحیه ی علم گرایی غافلانه از نظام معرفتی خویش
    ۷)روحیه ی عدم انسجام بخشی به نظام معرفتی خویش
    ۸)روحیه عدم پایبندی و عدم اعتماد به ارزش های خویش
    ۹)روحیه ی تقلید افراطی در نقاب روشنفکری
    ۱۰)روحیه ی غرض ورزی شخصی در اقدام های دینی
    ۱۱)روحیه ی عدم تشخیص درست ِاولویت های اقدام
    ۱۲)روحیه ی علم گرایی بدون توجه به تربیت اخلاقی
    ۱۳)روحیه ی مدرک گرایی بدون تعمق علمی

    امید از راهنمایی ها و بصیرت افزایی های استاد عزیز بهرمند شوم

    مرتضی جلیلی

    ۴۳
  2. نجمه شریف پور گفت:

    با عرض سلام و خسته نباشید.بنده شریف پور دانشجوی دکترای فقه و مبانی حقوق هستم. می خواستم جهت شروع تز دکتری با شما استاد گرانقدر مشورتی داشته باشم. لطفا راه ارتباطی و بهره مندی از حضورتان را لطف بفرمایید. با تشکر

    ۳۱
    1. مدیر سایت گفت:

      با سلام خدمت شما
      جهت ارتباط تلفنی با استاد روزهای چهارشنبه می توانید برای ثبت نوبت تماس تلفنی، به لینک ذیل مراجعه نمایید:
      http://jame.feghahat.com/signup/signup_in_tamas.php
      در صورت تمایل به ملاقات حضوری هم می توانید با شماره ۰۲۵۳۸۸۱۸۸۰۲، داخلی ارتباطات تماس حاصل نمایید.
      هم چنین از طریق آی دی ذیل در تلگرام هم می توانید پیگیر مطلب باشید.
      @feghahat_info

      ۱۱
  3. امیررضا گفت:

    سلام.بنده فوق لیسانس علوم سیاسی دارم.وطلبه پایه ۶حوزه تهران.فقط یک‌درس ازپایه ۶ /باقی مانده.آیاامکان ثبت نام درسطح ۲حوزه شمارادارم.مجازی امکانش هست

    ۲۰
    1. محسن مطلبی گفت:

      با مدیر داخلی مجموعه گفتگو کنید . داخل پروفایل کانال فقاهت آدرس موجود است

      ۲۱
  4. عزیزی گفت:

    به آقای اکبر نژاد بفرمایید وقت و اعصاب خود را صرف مناظره، مباحثه و دعوای با دیگراان نکنند روش خود کار خود را با قدرت ادامه بدهند. کاری با کار دیگران نداشته باشند. اگر انتظار داریم دیگران کاری به کار ما نداشته باشند ما هم نباید کاری به کار دیگران داشته باشیم. جواب آقای فاضل را بزرگان دیگر بدهد شما چرا دخالت می کنید؟

    ۱۷
  5. نسرین دخت فرشیدپور گفت:

    سلام علیکم و رحمه‌الله
    متاسفانه همگی بر کشتی توفان زده ای نشسته ایم که هر لحظه اسیرتلاطمی دیگرست . زندگی در توفان اگر یک روز و دو روز باشد قابل تحمل است . وقتی طولانی میشود یا آدم دلش میخواهد کشتی را ترک کند یا در مقابل توفان تسلیم شود که هر کدام منجر به رفتار خاص خود میشود . این خستگی و وادادگی ( بعد از آن انکار و خشم اولیه) برای جماعت مومن و انقلابی هم پیش می‌آید و باعث ریزش میگردد . آقای اکبرنژاد آنطور که من در زندگینامه ایشان ( که بیشتر فکرنامه و اقدام نامه بود) خواندم هیچگاه نسبت به ندای درون خویش بی اهمیت نبود هیچ وقت به خودش دروغ نگفت و هیج گاه بنده غیر خدا نشد . حالا تازه بعد از نزدیک نیم قرن وقتی امثال روحانیونی مانند اکبرنژاد را میبینیم میفهمیم که میشد همه مثل ایشان باشند که کار به اینجا نرسد . ما ضربه را از خود خوردیم . مشکل در میان خود ما بود و ضعف از خودمان. فقط این را بگویم که آفرین به اکبرنژاد و یاران او و طلبه های که هر یک ، اکبرنژاد هستند . این طلبه‌ها که در حال حاضر از جوانب مختلف تحت فشارند و از بالا و پایین ، چپ و راست ضربه میخورند مسئولیتی سترگ به عهده گرفته اند که برایشان آرزوی موفقیت داریم .
    این موسسه نشان دادکه کار نشد ندارد و اگر به خداوند توکل کنند موفق خواهند شد را حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم

    ۰۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

asd


Username
Create an Account!
Password
Forgot Password? (close)

adf


Username
Email
Password
Confirm Password
Want to Login? (close)

asdf


Username or Email
(close)